Spożywcze substancje zapachowe i pomocnicze

0
1120

Nie tylko smaki są bardzo ważne jeśli chodzi o kulinaria na całym świecie. Każdemu przecież kuchnia kojarzy się z pięknym aromatem i zapachem, który tak bardzo zachęca do jedzenia. To właśnie z tego względu bardzo często dodaje się dziś do jedzenia substancje zapachowe. Zmysł węchu wzmaga bowiem wrażenia smakowe. Chemia spożywcza posługuje się substancjami zapachowymi pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. W handlu można bardzo często spotkać popularne niezwykle esencje spożywcze. Są to po prostu naturalne aromaty lub mieszaniny aromatów naturalnych i syntetycznych w roztworze alkoholu etylowego lub jakiegoś oleju. Ważną domeną chemii spożywczej jest także stosowanie substancji dodatkowych do żywności. Substancje te mają na celu skorygowanie złych przyzwyczajeń oraz błędów żywieniowych prowadzących do wzrostu zachorowań na otyłość, miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz choroby przewodu pokarmowego. Chemia spożywcza nie musi być więc „śmiercią”. Jak widać ma ona także bardzo ważne aspekty zdrowotne, które w dzisiejszych czasach interesują chyba każdego.

http://www.cyber-fly.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here