Kiedy nadchodzi jesień, dostęp do świeżych warzyw i owoców staje się nieco trudniejszy. Warto jednak zrobić dobry użytek z tego, co zapewnia nam matka natura. A zapewnia nie byle co – dynia, bo to właśnie ją można uznać za królową jesieni, jest pyszna, zdrowa i idealna na jesień – zawiera mnóstwo witamin i składników warunkujących dobry stan organizmu w tym ciężkim okresie. Doskonałym pomysłem są także przetwory z dyni, których przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet amatorom, a które pozwolą delektować się tym pysznym warzywem przez długi czas. Co pysznego można przygotować z dyni? Czy każda odmiana nada się do przygotowania zupy lub ciasta?
Dynia niejedno ma imię!
Jednym z czynników sprawiających, że to właśnie dynia zasługuje na miano królowej jesieni jest ogromna różnorodność odmian. W ostatnim czasie warzywo to znacznie zyskało na popularności, dlatego w sklepach i na targach dostępność rzadko spotykanych odmian wzrasta i oprócz najbardziej popularnej dyni olbrzymiej dostać można wiele innych. Przetwory z dyni także zyskują coraz większe grono odbiorców – można dostać je na sklepowych półkach, ale i przygotować samodzielnie. Warto jednak dowiedzieć się, które odmiany dyni będą odpowiednie do konkretnych rodzajów obróbki.
Dynia olbrzymia, jak sugeruje nazwa, osiąga naprawdę spore rozmiary – jej waga może dojść nawet do kilkudziesięciu, a w niektórych przypadkach kilkuset kilogramów! Jej miąższ jest neutralny w smaku i dość twardy, co oznacza, że można wykorzystać go na wiele sposobów i doprawić różnorodnymi przyprawami. Kolejna często spotykana w Polsce odmiana to dynia Hokkaido – niewielka, osiągająca maksymalnie 3 kg dynia o ciemnopomarańczowej skórce. Jej miąższ ma orzechowy posmak, a jego zwarta konsystencja sprawia, że to produkt doskonały do pieczenia i gotowania. Do przyrządzenia zup można wykorzystać w zasadzie każdą odmianę: świetnie sprawdzi się zarówno olbrzymia, Hokkaido, jak i delikatna dynia biała – stopień twardości miąższu warto wziąć jednak pod uwagę, ustalając czas obróbki i wysokość temperatury.
Przetwory z dyni – na słodko i wytrawnie
Przetwory z dyni mogą służyć zarówno jako obiadowe danie do podgrzania, jak i słodki dodatek do deseru czy śniadania. Doskonałym przykładem są dyniowe dżemy i konfitury, których przygotowanie jest bardzo proste – do przyrządzenia klasycznego dżemu potrzeba trzech składników: dyni, cukru i cynamonu. Dynię gotuje się przez ok. 20 minut w wodzie, stopniowo dodając cukier i cynamon. Na końcu składniki należy zblendować i zapasteryzować w słoikach. Ten przepis można zmodyfikować i dodać cząstki pomarańczy bądź skórkę z ulubionych cytrusów – dzięki temu dżem nie będzie mdły, a dodatkowo wzbogacimy go witaminą C. Jeśli zaś chodzi o dania obiadowe, najprostszym przetworem będzie krem z dyni – do jego przygotowania potrzebny jest miąższ dyni, ziemniaki, a także czosnek i cebula, które można upiec lub podsmażyć, a następnie ugotować w bulionie warzywnym i zblendować. Taka zupa to bomba witamin, która wzmocni odporność i rozgrzeje w nawet najbardziej ponury jesienny dzień.