Tort to bogato zdobione ciasto, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Popularne przy organizowaniu wielu uroczystości, np. urodzin, wesel, rocznic. Planujesz przyjęcie z tortem w roli głównej? Świetnie! Tort, który sama przygotujesz z pewnością zachwyci gości. Idealnie będzie, jeśli nie tylko jego wygląd zrobi dobre wrażenie, ale i smak.
Ciasto możesz upiec biszkoptowe lub kruche. Jeśli chodzi o rodzaj masy – tutaj masz pole do popisu. Możesz użyć zwykłej masy śmietanowej czy przełożyć tort dżemem lub zaszaleć z bardziej wymyślnymi smakami, np. marcepanowym czy sernikowym. Możesz też zdecydować się na gotowe kremy ogólnie dostępne w sprzedaży.
Kształt najczęściej jest okrągły ale coraz częściej torty pojawiają się w rozmaitych formach. Wszystko zależy od Ciebie. Dowolną formę uzyskasz po prostu wycinając ją z ciasta.
Do dekoracji wierzchu tortu możesz użyć polewy lub udekorować lukrem czy masą cukrową. Następnie, fantazyjnie ozdobisz tort wykorzystując do tego rękaw cukierniczy, którym wyciśniesz masę w różnych kształtach, wzorach a nawet stworzysz napisy. Wszelkiego rodzaju posypki, owoce kandyzowane lub świeże, cukrowe figurki, również doskonale się sprawdzą.
Zanim jednak zaczniesz składać i dekorować tort musisz pomyśleć nad nasączeniem ciasta. Wykorzystując odpowiedni do tego produkt, sprawisz, że ciasto będzie przyjemnie wilgotne i uzyska niepowtarzalny smak.
A więc, czym nasączyć tort?
W przypadku wypieków dla dorosłych doskonale sprawdzi się:
Alkohol – może być w postaci ponczu, ale wino, rum, whisky, malibu i inne alkohole również będą odpowiednie.
Kawa – mocny napar przygotowany z kawy rozpuszczalnej będzie idealny do nasączenia ciasta.
W przypadku tortu dla dzieci musisz użyć płynu bez zawartości procentów. Tutaj masz kilka możliwości do wyboru.
Soki owocowe. Głównie te z owoców cytrusowych, ale wiśniowy czy porzeczkowy też będzie się świetnie komponował. Taki sok najlepiej rozcieńcz przegotowaną wodą.
Herbata. Gorzki napar z herbaty możesz wykorzystać do słodkich wypieków. Zrównoważy to ich smak.
Jestem przekonana, że z powyższą wiedzą stworzysz oryginalny, wyjątkowy tort, którym zaskoczysz gości.