W dzisiejszych czasach możemy zaobserwować wzrost świadomości w kwestii jedzenia. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co i jak spożywa. Poszukujemy dobrych, zdrowych produktów pochodzących z ekologicznych upraw albo od sprawdzonych dostawców. Nie chcemy jeść byle czego i w pośpiechu, dlatego częściej staramy się samodzielnie przygotowywać jedzenie w domu. Ponadto coraz bardziej popularne stają się rozmaite diety, których celem nie jest już tylko ekspresowa utrata wagi, ale również poprawa stanu zdrowia i naszego samopoczucia.
Jak wynika ze statystyk, największym powodzeniem cieszą się dieta bezglutenowa i dieta bez laktozy. Przy diecie bezglutenowej należy całkowicie wyeliminować produkty zawierające gluten, występujący w takich zbożach jak żyto, pszenica czy jęczmień. Stosowanie tej diety oznacza, że kupując produkty musimy zwracać szczególną uwagę na etykiety i sprawdzać, czy produkty te nie zawierają glutenu. Więcej wysiłku kosztuje nas także przygotowywanie posiłków, ponieważ musimy wiedzieć czym zastąpić mąkę pszenną i sprawić, aby nasze ulubione potrawy zachowały swój smak. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam bogata literatura oraz internet, które oferują nam mnóstwo interesujących przepisów. Natomiast tradycyjne receptury można z powodzeniem dostosować do naszych potrzeb, wykorzystując składniki bezglutenowe. Najczęściej wybieranymi zastępnikami mąki pszennej są między innymi mąka ryżowa, kukurydziana lub owsiana, a także zmielone orzechy lub migdały. Wyeliminowanie mąki pszennej i zastąpienie jej innym produktem nie od razu oznacza, że potrawa straci swój dobrze znany nam smak. Wręcz przeciwnie, często okazuje się, że w ogóle nie widać żadnej różnicy, a nasi goście nawet nie wiedzą, że jedzą dania bezglutenowe. Czasem zdarza się również tak, że nasze dania zyskują nowy smak i aromat, ponieważ dodajemy do nich chrupiące i aromatyczne orzechy.
Stosowanie diety bezglutenowej tylko na początku wydaje się być trudne, ale jeśli poznamy już podstawowe zasady przygotowywania posiłków bez popularnej mąki pszennej i nie będziemy bać się eksperymentów kulinarnych, to później gotowanie stanie się dla nas przyjemnością.