Surówka z białej kapusty to smaczny, zdrowy i łatwy do zrobienia dodatek do obiadu.
„Kapusta?! Głowa pusta?! – pisał Jan Brzechwa o naszym regionalnym warzywie, które jest dostępne przez cały rok i z pewnością przez wielu niedoceniane, a trzeba przyznać, że w tej kapuścianej głowie znaleźć można wiele cennych dla zdrowia składników jak: witamina C, błonnik pokarmowy, potas, wapń, żelazo a także witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom kapusta zwiększa odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto w połączeniu z koperkiem lub pietruszką wspomaga trawienie. Sama biała kapusta jest niskokaloryczna, dlatego śmiało mogą się nią zajadać osoby, dbające o zachowanie szczupłej sylwetki. Warto pamiętać o tym, że białą kapustę najlepiej jeść na surowo, właśnie w formie surówki, ponieważ wówczas zachowuje najwięcej swoich zdrowotnych właściwości. Do wykonania tej zdrowej surówki nie potrzeba wiele:
Potrzebne składniki:
1/2 małej główki białej kapusty
1 marchewka
1 średnia cebula
koperek lub zielona pietruszka (ilość według uznania i upodobań)
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
ocet winny (opcjonalnie)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kapustę starannie szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Następnie wszystkie składniki mieszamy i solimy. Odstawiamy na 15 minut, aż rozdrobnione warzywa puszczą sok. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar płynu. Do drugiego naczynia wlewamy oliwę oraz odrobinę octu winnego, dodajemy również cukier, pieprz oraz zieleninę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe.
Dobre rady:
Surówka najlepiej smakuje, przygotowana 15-20 minut przed podaniem.
Zamiast marchewki do surówki możemy również dodać jabłko.
Surówka doskonale smakuje z pieczonymi żeberkami oraz ziemniakami w każdej postaci.
Smacznego!