Zawód kucharza nie jest łatwym. By rozpocząć jedną wielką karierę w branży gastronomicznej należy przeznaczyć na to mnóstwo czasu, ale również bez granicznie się w to zaangażować. Nie da się ukryć, że kucharz jest zawodem strasznie trudnym do odniesienia sukcesu. Przyczyna? Liczba miejsc, w których kurzach może wiele zarabiać jest bardzo mała. W zasadzie tylko nowoczesne hotele oraz drogie restauracje dają gwarancję wysokich zarobków, ale ile jest miejsc pracy w takich firmach? Nie wiele… zdecydowana większość kucharzy kończy na gotowaniu podstawowych potraw w knajpach, przy organizowaniu wesele, albo w firmach cateringowych. To spory problem, ale z drugiej strony w każdej branży tylko nie liczni odnoszą poważne, rynkowe sukcesy. Kucharz zatem musi się w większości przypadków zdecydować na bardzo niskie zarobki, a jeśli chce więcej to powinien poważnie pomyśleć nad stworzeniem własnej, samodzielnie prowadzonej restauracji. To jest jednak bardzo kosztowne, a jeszcze bardziej ryzykowne.