Chyba większość z nas nie wyobraża sobie majówki bez imprezy z grillem w roli głównej. To już tradycja! Oprócz kiełbasy, karkówki czy kaszanki warto nieco urozmaicić menu o grillowane warzywa. Jak przygotować smakowite warzywa z grilla? Zobacz nasze propozycje!
Pieczarki faszerowane z grilla
Pieczarki z grilla to idealny pomysł na szybką przystawkę lub dodatek do mięsa. Danie prezentuje się bardzo efektownie i znakomicie smakuje. Niektórzy z nas mogą twierdzić, że pieczarki nie mają wyrazistego smaku, jednak wszystko zależy od sposobu ich przygotowania. Przede wszystkim należy zadbać o przyprawy. W pierwszej kolejności obieramy grzyby, wycinamy nóżki, a środek kapeluszy obsypujemy suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Nóżki pieczarek drobno siekamy, łączymy z serem twarogowym i faszerujemy kapelusze. Grzyby grillujemy na tacce aluminiowej. W trakcie dodajemy na wierzch tarty ser żółty, robimy zagłębienie i ostrożnie wbijamy przepiórcze jajko. Po 10 minutach faszerowane pieczarki będą gotowe!
Warzywa grillowane
Chyba najbardziej popularnym i najprostszym przepisem są grillowane warzywa rozłożone równomiernie na tacce i skropione oliwą. W tym przepisie wykorzystamy m.in. cukinię i bakłażana. Należy pamiętać, żeby przed grillowaniem pokroić warzywa w grube plastry, posolić i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie cukinię, bakłażana i pieczarki oprószamy Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i skrapiamy oliwą z oliwek. Smakowitym dodatkiem jest ser camembert, który kroimy w małą kostkę i wkładamy w kapelusze pieczarek. Grillujemy około 10 minut do miękkości i rozpuszczenia sera.
Warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem
Dobrze przygotowane warzywa zasmakują nawet największym mięsożercom! Jednym ze sprawdzonych przepisów są warzywa w occie balsamicznym z rozmarynem. Najlepiej sprawdzą się na grilla cukinia, papryka, bakłażan i czerwona cebula. Możemy zrobić z nich szaszłyki lub po prostu rozłożyć na tacce aluminiowej. Kluczowym elementem tego dania jest marynata, która doda warzywom aromatycznego smaku. Wystarczy pomieszać oliwę, ocet balsamiczny, cukier, czosnek, sól i dodatek specjalny – świeży rozmaryn. Składniki należy utrzeć w moździerzu i zalać marynatą pokrojone warzywa. Grillujemy, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Jak dodać jeszcze więcej smaku? Podawaj gotowe dania z pysznym Sosem czosnkowym WINIARY. Niebo w gębie!
Szaszłyki z cukinią i papryką
Szaszłyki to klasyk, a więc nie może ich zabraknąć na grillu. Znikają szybko ze stołu, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Do tego przepisu wykorzystamy cukinię, pieczarki, paprykę i cebulę. Dla fanów mięsnych dań idealnym dodatkiem będzie pierś z kurczaka oraz boczek. Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę podobnej wielkości, nadziać na patyczek i oprószyć ulubionymi przyprawami. Grillujemy, aż mięso i warzywa będą miękkie. Smacznego!