Kompot z suszu to nieodłączny element w czasie Wigilii. Ciężko jest wyobrazić sobie święta bez tego wspaniałego napoju. Jest bardzo aromatyczny. Posiada wiele zwolenników, ale również tych, którzy nie są fanami tego świątecznego napoju. Mowa tu bardziej o dzieciach, ponieważ to one zazwyczaj niechętnie piją kompot z suszonych owoców podczas Wigilii. Wszystko to jest powodem jego intensywnego smaku. Jak przekonać dzieci do picia tego wigilijnego i zdrowego napoju?
Przeczytaj też: https://www.e-warsaw.pl/kompot-z-suszonych-owocow/
Dotrzymywanie tradycji kompotu
Ciężko sobie wyobrazić, że na Wigilii mogłoby zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Jest on bowiem tradycją na stole wigilijnym. Podczas uroczystej kolacji wśród 12 potraw to właśnie jego nie może zabraknąć.
Z jakich składników przygotować susz?
Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania kompotu z suszonych owoców? Przede wszystkim:
wędzone śliwki
100 g suszonych jabłek
dwie gruszki
laskę cynamonu
5 goździków
cukier lub miód do słodzenia
5-10 suszonych śliwek (jeśli chcesz mocny smak, dodaj więcej)
1 cytrynę
1 pomarańczę
wodę
opcjonalnie – morele i figi
Sposób przygotowania kompotu z suszonych owoców
Owoce zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy je, aby mogły się moczyć przez około trzy godziny. Do nich możesz dodać również cytrusy np. cytrynę i pomarańczę –oczywiście nie zapomnijmy ich dokładnie umyć, a przed włożeniem do suszonych owoców, możemy pokroić je w plasterki. Na koniec wrzucamy cynamon i goździki. Przelewamy cały wywar do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Kompot słodzi się na samym końcu. Cukier dodajemy według swoich upodobań.