Jak łączyć różne smaki?

0
1078

Zanim zdecydujemy się na łączenie różnych smaków w potrawach, powinniśmy dokonać własnych eksperymentów lub poczytać o tym jakie smaki można ze sobą łączyć. Wiele składników jakie znajdują się w poszczególnych produktach nie możemy łączyć, gdyż możemy w ten sposób stworzyć truciznę, która może negatywnie wpływać na nasz układ pokarmowy. W takiej sytuacji możemy się znaleźć, jeśli w jednej potrawie połączymy pomidory oraz ogórki, które są świeżymi warzywami. Jeśli taką potrawę odstawimy na dłuższy czas sole jakie znajdują się w ogórku mogą wywołać produkcję w pomidorze trucizny, jaka jest obronną substancją dla pomidorów. Pomidory doskonale smakują, gdy połączymy je z bazylią, czy cukrem. Jeśli przygotowujemy zapiekanki w jakich zamierzamy użyć ziemniaków dobrym rozwiązaniem jest użycie gałki muszkatołowej, jaka jest w stanie podkreślić smak ziemniaka. Jest ona również doskonałym składnikiem w przypadku przygotowywania sosów. W przypadku sosów bardzo często do ich zagęszczania dodajemy mąki, ale gdy przygotowujemy sos pomidorowy lepszym rozwiązaniem będzie dodanie zgniecionego banana, który nada potrawie ciekawszego smaku, a przy okazji zagęści go. Jeśli używamy czekolady do tworzenia musów, możemy dodać do niej kawy.

http://www.electrownia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here