Pewnie nie każdy zdaje sobie sprawę, ale owocowe potrawy jak najbardziej potrafią zaskakiwać. Dowodem na to może być specjalnie utworzona sałatka z dodatkiem rukoli, a także, jako składniku podstawowym truskawek. Oczywiście to nie wszystko, ponieważ dodać można także inne składniki oraz podstawę, czyli sos winegret. Kolejnym atrybutem wykorzystania owoców staje się przede wszystkim propozycja dopasowania do sałatek owocu, jakim jest ananas. Jest to doskonały składnik, który nadaje słodyczy, a swym smakiem podkreśla charakter. Jest to bardziej składnik potraw hawajskich, aczkolwiek doskonale sprawdza się również z dodatkiem mięs. Można ananasem elegancko przyozdobić kotlety schabowe, które są dodatkowo uwydatnione o plaster lekko roztopionego sera. Takie połączenie smaków staje się bardzo oryginalne i wyrafinowane. Pasuje doskonale na niedzielne obiady jak i specjalne kolacje, które mają na celu prezencję. Spośród dań głównych wzbogaconych o owoce można wyróżnić także zupę kokosową, chłodnik ananasowy, czy też różnego typu surówki.