Nie ulega wątpliwościom, że potrawy smażone, ociekające olejem nie należą do najzdrowszych, jednak pomimo tego, to właśnie te potrawy cieszą się największą popularnością w większości lokali. Oczywiście – każdy szanujący się restaurator powinien używać specjalnych urządzeń do tak zwanego „smażenia zanurzeniowego”, które jest szybsze, oraz bardziej zdrowe od tradycyjnego smażenia. Jakie urządzenia do tego służą? Otóż, są to frytownice, pomimo tego, że nazwa ta od razu nasuwa skojarzenia jedynie ze sprzętem do przygotowywania frytek, możliwości współczesnych frytownic są o wiele większe i możemy przygotowywać w nich niemal każdego rodzaju dania – ryb, warzyw, mięs, oraz produktów cukierniczych – pączków, faworków itp. Część frytownic posiada też możliwość gotowania w gorącej wodzie, np. warzyw, owoców, produktów mącznych. Dwa najpopularniejsze typy frytownic gastronomicznych, to frytownice gazowe oraz elektryczne, różniące się diametralnie od siebie. Większość osób decyduje się na frytownice elektryczne – pomimo, że gaz jest tańszy od prądu. Jednak, frytownice elektryczne wymagają mniejszych przystosowań lokalu – używając frytownic gazowych, musimy liczyć się z tym, że w lokalu wymagany będzie bardziej rozbudowany system wentylacji. Podsumowując, mając mały lokal, wyposażony jedynie w okapy – zaopatrzmy się w frytownice elektryczną, jeżeli zaś nas lokal wyposażony jest w profesjonalny system wentylacji – lepszym wyborem będzie frytownica gazowa.