Mrożone kurki – idealne do wielu potraw

0
1094

Wielu grzybiarzy, zwłaszcza gdy dopisze sezon, często zastanawia się co zrobić z nadmiarem leśnych zbiorów. Grzyby można przyrządzać w różnej postaci, dlatego warto zrobić sobie odpowiedni zapas na zimę.
Większość grzybów można zasuszyć, by móc zimową porą przyrządzić z nich przepyszną zupę czy sos grzybowy. Niemniej nie wszystkie grzyby dobrze smakują w tej postaci. Wśród wielu z nich można wymienić leśne kurki zwane często pieprznikiem jadalnym.
W postaci świeżych grzybów dostępne są mniej więcej w lesie od połowy lata do drugiej połowy jesieni. Świeże doskonale smakują, jeśli przyrządzimy z nich zupę czy jajecznicę. Niemniej co zrobić, gdy grzybowe menu nam się znudzi. Wówczas to warto pomyśleć o tym, aby przedłużyć ich żywotność poprzez proces mrożenia. Zatem jak mrozić kurki?
Wiele gospodyń uważa, że mrożenie kurek nie ma najmniejszego sensu, gdyż wówczas to mają one nieco goryczkowaty posmak i nie nadają się do konsumowania. Co prawda mrożone kurki z pewnością nie zastąpią nigdy świeżych, tyle co zebranych w lesie grzybów, niemniej warto je w odpowiedni sposób zamrozić, by móc cieszyć się zimą smakiem pysznej zupy kurkowej.
Kluczem do zapobieżenia ewentualnemu gorzkiemu smakowi mrożonych kurek jest ich poddanie działaniu bardzo wysokiej temperatury. Najlepiej sprawdza się krótkie blanszowanie w bardzo gorącej wodzie. Wiele doświadczonych pań domu proponuje, aby kurki gotować nie dłużej niż trzy minuty. Warto unikać długiego kontaktu tych grzybków z wodą, gdyż w przeciwnym razie będą one zbyt miękkie. Do gotującej się wody trzeba dodać szczyptę soli.
Oczywiście przed rozpoczęciem blanszowania kurek musimy je dokładnie oczyścić z ewentualnych pozostałości runa leśnego. Następnie nieco podgotowane grzybki odcedzamy na sito i czekamy aż przestygną. Kurki znacznych rozmiarów można podzielić na mniejsze części. W pełni wystudzone grzybki dzielimy na odpowiednie porcje w zależności od swych indywidualnych potrzeb, a następnie wkładamy do foliowych woreczków i mrozimy.
Zamrożone w ten sposób kurki z pewnością będą smacznym dodatkiem do wielu grzybowych potraw. Tak przygotowane grzyby można bez wcześniejszego rozmrażania wykorzystać do zup, mięsa, sosów i wielu innych dań kuchni polskiej.

http://zapasczasu.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here