Co dom, lokal, miejsce albo region świata to tradycja i pewien zestaw potraw, których się trzymamy, w momencie przyrządzania przysmaków kulinarnych dla siebie, swoich bliskich czy gości. Ładnie przybrane potrawy wyglądają apetyczniej. Znani kucharze wykorzystują wszelkiego rodzaju triki, jak również bardzo proste dodatki, które sprawiają, że danie jest bardziej kolorowe, wygląda estetyczniej, i ładniej. Czasami bardzo prosty element dania, który mamy w lodówce, może zmienić całkowicie aranżację potrawy na talerzu. Do przybrań wykorzystywane są owoce, warzywa, natki z warzyw, cukier puder, ciastka, śmietana, owoce skondensowane, i zioła. Kucharze w momencie gotowania starają się doprawiać i tworzyć potrawy tak, aby smakowały każdemu. Dbałość o szczegóły i elegancja podania przyrządzonych potraw sprawia, że każdy klient, każda osoba doceni kunszt kulinarny kucharza czy gospodarza. Ładnie przybrane potrawy coraz częściej widnieją na domowych stołach, i nie tylko w luksusowych restauracjach. Oczywiście ozdoby potraw powinny być jadalne, i dopasowane do danych produktów spożywczych. Muszą się z nimi dobrze komponować nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Jest to bardzo istotne, jeśli chcemy aby całość była udana.