Turcja to kraj pełen kontrastów, w którym można znaleźć nawet polskie akcenty. Wielki wódz Turków wysoko cenił Polaków i ich zorganizowanie, dlatego też elementy polskości znalazły się w licznych tureckich miastach. W Polsce w chwili obecnej również można zauważyć wypływy tureckie, któ®e dotyczą na przykład kuchni. Kulinaria rodem z Turcji są bardzo lubiane przez Polaków, czego przykładem jest turecki kebab. Przywędrował on do Polski już jakiś czas temu i teraz ma bardzo wielu zwolenników i popularyzatorów. Trzeba powiedzieć, że kulinaria tureckie to wspaniały smak, który jest wywołany w wysokiej mierze użyciem specyficznych przypraw. Trzeba wiedzieć, jakie zioła ze sobą połączyć, aby wyszedł nam prawdziwie turecki kebab. Warto wspomnieć, że kulinaria tureckie opierają się w większości przypadków na mięsie. Tradycyjnie, powinno być to mięso baranie, niemniej jednak często Turcy używają do kebabów czy szaszłyków wieprzowiny z uwagi na to, że jest ona jednak tańsza od baraniny. Przynajmniej jeśli chodzi o ceny mięs w Polsce.