Co jest ważne przy robieniu sosu na gorąco

0
1063

Żeby zrobić dobry sos na ciepło, taki na przykład do tradycyjnych kotletów czy też po prostu do polania ziemniaków (tak po staropolsku), dobrze jest mieć w kuchni pewne sprzęty i przyrządy, które pozwolą skrócić czas sporządzenia sosu, zwłaszcza w sytuacji, gdy musimy go zrobić większa ilość. Bardzo przydatnym w tym zakresie sprzętem będzie specjalny garnek, przystosowany do gotowania na parze. Jest to wspaniałe urządzenie, gdyż sosy, po ich zagęszczeniu, robione w zwykłym garnku bardzo szybko lubią się przypalać, a to spowoduje niemiły ich zapach i czasem kończy się wylaniem w ogóle takiego sosu. Tymczasem gotowanie na parze uniemożliwia w praktyce taką wpadkę kulinarną jak przypalony sos. Dobrze jest mieć ubijaczkę do piany lub po prostu mikser, przy pomocy którego mieszamy poszczególne składniki sosu – tradycyjna metoda mieszania przy pomocy łyżki wielu sosów jest po prostu nie do wykonania. Przydatny jest też przyrząd do zgniatania czosnku, taki rodzaj praski, jeśli zaś chcemy, aby wszystkie składniki na sos były przygotowywane bezpośrednio przed jego sporządzaniem, dobrze jest mieć różnego rodzaju moździerze. Pamiętać należy też o młynku do pieprzu, gdyż do sosów powinien być dodawany pieprz tylko świeżo zmielony.

http://www.pieknimlodzi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here