Bogaty jadłospis w kuchni polskiej

0
1624

Jeżeli chodzi o kuchnią polską, to można powiedzieć, że rozwijała się ona na przestrzeni wieków. Tak, jak i w innych państwach, tak i w kraju nad Wisłą historia miała wpływ również na kulinaria, by przytoczyć przykład wzorców tatarsko-tureckich, czy mongolskich. O różnorodności potraw możemy też mówić wspominając o podziale regionalnym. Wiele znakomitych potraw wywodzi się z tradycyjnej, polskiej wsi. Co jadamy w Polsce? Jednym z przykładów mogą być grzyby i potrawy, zupy z nich przyrządzane. W wielu krajach, gdzie przykładem mogą być Niemcy, grzybobranie i sztuka kulinarna związana z grzybami jest zupełnie nie znana. Każdy kraj może się poszczycić szerokim jadłospisem. W Polsce bardzo popularne są pierogi, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos i golonka. Wśród zup można wymienić kapuśniak, rosół, grochówkę, zupę grzybową i oczywiście żurek, bardzo zachwalany przez obcokrajowców. Można także wspomnieć o deserach w postaci faworków, ciasta drożdżowego, mazurka, rolady z makiem i bakaliami, czy choćby pączków i pierników.

http://www.convict.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here