Jedna połowa świata umiera z głodu, a druga połowa świata umiera z przejedzenia. Taka jest współczesna rzeczywistość.
I choć obżarstwo, była to niegdyś główna wada starożytnych Rzymian, tak obecnie jest to wada społeczeństw lepiej rozwiniętych pod względem gospodarczym.
Współczesny człowiek jada byle jak, byle gdzie i byle co, byle jak najszybciej zaspokoić głód, choć ma w czym wybierać i co za tym idzie mógłby wybierać.
Domowe przygotowywanie posiłków poszło w odstawkę, gdyż współczesny człowiek wciąż nie ma czasu dla siebie, nie ma nawet czasu na to, by zadbać o swoje zdrowie. Taki tryb życia odbija się powstawaniem licznych chorób cywilizacyjnych, jak i sprawia, że większość z nas wciąż liczy kalorie, nieustannie się odchudza, lub powinna się odchudzać.
Człowiek we współczesnym świecie dotyka wprost konsumpcyjnego szaleństwa, gdyż wszystko wokół dostarcza mu nadmiaru, a człowiek nie potrafi powiedzieć „nie”, nie potrafi zachować umiaru.
Nie potrafi być cierpliwym, od razu pragnie zaspokoić głód byle czym, często śmieciowym jedzeniem.
Odnalezienie zasad zdrowego rozsądku w przypadku odżywianie – nie jest trudnym i skomplikowanym zadaniem. Nie wykracza poza możliwości człowieka, wystarczy tylko chęć. Chęci i doprowadzenie do działania, zanim dopadnie nas choroba.
Kilka zasad odnośnie zmiany sposobu odżywiania z niezdrowego – na zdrowy sposób:
– przygotowywanie posiłków sposobem domowym
– jadanie mniej
– spożywanie produktów dobrej jakości
– przeznaczenie większej ilości czasu na konsumpcję
Większość chorób i mniejszych dolegliwości człowieka bierze się z braku właściwych zasad dotyczących sposobu życia i odżywiania.
Zdrowie czerpie swoją siłę z tego, czym wypełniamy nasze żołądki i głowy. To zdrowe ciało i zdrowa psychika daje człowiekowi radość życia i możliwość rozwoju.
Podstawowym celem odżywiania jest utrzymanie naszego ciała i umysłu w jak najlepszej kondycji do późnej starości. A przez to możliwość rozwoju, działania i wyższego poziomu świadomości.