Placuszki z cukinii z łososiem – składniki
PLACUSZKI
- 1 duża cukinia,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista),
- 2 łyżki mleka (lub jogurtu greckiego),
- sól, pieprz do smaku,
NA GÓRĘ
- jogurt grecki,
- łosoś wędzony,
- kiełki brokułu
Placuszki z cukinii – przepis
- Cukinię ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, możemy delikatnie ręcznikiem papierowym ścisnąć i odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
3. Nakładamy na patelnię po 1-2 łyżki masy (stworzą jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Placuszki są dobre, kiedy mają złoty kolor.
4. Wrzucamy na talerz. Dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo poszarpanych kawałków wędzonego łososia i szczodrze przysypujemy kiełkami brokułu.
5. Nasze pyszne placki z cukinii z łososiem jemy same, lub z sałatką.
Łosoś – wartości odżywcze
Mięso łososia jest przede wszystkim cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D, a także minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor i miedź. Warto dodać, że jedna porcja łososia jest w stanie zaspokoić sto procent dziennego zapotrzebowania organizmu na potas i jod. Łosoś to także źródło astaksantyny – najsilniejszego antyoksydantu.
Łosoś – właściwości
Bogactwo substancji odżywczych zawartych w łososiu sprawia, że jego spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Cenne w codziennej diecie cukrzyków (i nie tylko) tłuszcze nienasycone redukują poziom tłuszczu we krwi, poprawiają pracę serca i przepustowość naczyń krwionośnych. Ponadto, uśmierzają ból stawów, polepszają sprawność ruchową i pracę mózgu. Kwasy omega-6 chronią przed zakażeniami i poprawiają gojenie ran. Jako źródło witamin, mięso łososia wpływa na poprawę wzroku, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała anemii. Wapń i fosfor wzmacniają układ kostny, a jod harmonizuje proces uwalniania hormonów tarczycy. Spożywanie łososia wpływa pozytywnie także na kondycję skóry, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, poprawia koncentrację. Najważniejszą, obok kwasów omega-3 i omega-6, substancją zawartą w mięsie łososia jest astaksantyna, czyli bardzo silny przeciwutleniacz. Ma ona działanie wzmacniające, przeciwbólowe i przeciwzapalne, ale co najważniejsze – chroni przed zachorowaniem na nowotwór. Warto dodać, że z powodzeniem łosoś może znaleźć się w jadłospisie tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami, ponieważ jest nisko kaloryczny, ale wywołuje uczucie sytości.
Łosoś – zastosowanie
W sklepach znajdziemy łososia świeżego lub wędzonego. Ten pierwszy krojony jest najczęściej w poprzek kręgosłupa i nadaje się na ruszt, patelnię, do upieczenia w piekarniku czy ugotowania na parze. Łosoś może szybko stracić swój charakterystyczny smak w obecności mocno aromatycznych ziół, dlatego najlepiej posypać go jedynie solą i pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i opcjonalnie doprawić koperkiem. Łosoś wędzony sprawdzi się zarówno w daniach gorących, jak i w zimnych przekąskach. Jest świetnym składnikiem sałatek i ciekawych przystawek.