Kuchnia to miejsce na przygotowywanie i przechowywanie jedzenia. Taka jest jej główna funkcja, bo poza tym jeszcze jadamy tam posiłki, a nawet przyjmujemy przyjaciół, którzy wpadają na kawę i rozmowy.. Jej przeznaczenie jest zależne od wielkości. W domu jednorodzinnym na przygotowywanie i przechowywanie jedzenia jest zwykle duże pomieszczenie, gdzie swobodnie mieszczą się meble kuchenne, a jest ich spory komplet, duża lodówka i pozostały sprzęt AGD oraz stół i krzesła. Może więc pełnić jednocześnie funkcję jadalni. W budownictwie wielorodzinnym metraż kuchni jest zwykle mniejszy. Brak tam miejsca na więcej niż dwie osoby krzątające się przy garnkach. Dlatego pani domu, bo to ona najczęściej przygotowuje posiłki dla domowników oraz przyjęcia dla gości, pozostaje sama . Idealnym wyjściem jest więc kuchnia otwarta na salon, gdzie gospodyni krzątając się przy obiedzie, ma kontakt z rodziną. Modne jest obecnie zapraszanie gości na wspólne gotowanie. Kuchnia otwarta doskonale się wtedy sprawdza. Tak więc kuchnia przestała być tylko miejscem na przygotowywanie i przechowywanie jedzenia.