Jarmuż ciągle służy do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. Jest to duży błąd, ponieważ zapobiega on wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Jarmuż jest to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Ciągle mało kto wie, jakie wartości odżywcze posiada to warzywo, dlatego jest traktowany przede wszystkim jako roślina ozdobna. Liście jarmużu możemy zakupić w różnych odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe. Posiadają one białko, błonnik, witaminy C i K, a także sole mineralne – wapń i potas.
Jakie właściwości posiada jarmuż?
*Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Może on uchronić przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie.
*Poza tym jarmuż zwiera karotenoidy, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, mogą więc zapobiegać chorobom nowotworowym.
*Jarmuż posiad też witaminę K, która hamuje nowotworów, na przykład: piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby.
*Jarmuż zawiera witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków najwięcej posiadają potasu, dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej. Posiada też wapń, który odgrywa rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała. Dodatkowo te dwa pierwiastki regulują ciśnienie krwi.
*W jarmużu można znaleźć także witaminę C. Uszczelnia i wzmacnia ona naczynia krwionośne i zapobiega miażdżycy. Ponadto obniża ciśnienie krwi. Wytwarza krwinki czerwone, co może uchronić nas przed anemią.
*Jarmuż może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Posiada sporo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia. Zapobiega na przykład wystąpieniu kurzej ślepoty oraz zespołowi suchego oka.
W jaki sposób można go przygotować?
Jarmuż można przygotować na wiele sposobów. Możemy spożywać go na surowo jak również gotować w wodzie i na parze. Dodatkowo też blanszować, smażyć, dusić a nawet piec. Być może niewielu ludzi o tym wie, ale można też spożywać go w formie soku lub jako dodatek do koktajli. Do surówek czy sałatek najczęściej wykorzystuje się młode listki, które są miękkie i mniej gorzkie. Liście jarmużu przyrządzanego na surowo będą lepiej smakowały, jeśli je przetrzemy i wygnieciemy. Aby pozbyć się smaku goryczki, można je też po umyciu zamrozić. Jeśli chodzi o duże liście to po uprzednim usunięciu łykowatych nerwów, najlepiej poddać je obróbce termicznej czy wykorzystać do soku.