Dieta przy niedoczynności tarczycy

0
1114

Niedoczynność tarczycy to schorzenie, które objawia się zwolnioną przemianą materii, co powoduje u chorego senność, przyrost masy ciała, wypadanie włosów oraz suchą skórę. Podstawą terapii przy tej chorobie jest zażywanie leków z zalecenia endokrynologa, jednak dla dobrego samopoczucia i polepszenia komfortu życia konieczne jest zachowanie odpowiedniej diety. Co jeść przy niedoczynności tarczycy, a czego należy unikać?

Zwolniona przemiana materii wymaga znacznego ograniczenia w jadłospisie węglowodanów, zwłaszcza prostych, które łatwo odkładają się w postaci tłuszczu. Zatem co jeść przy niedoczynności tarczycy? Zwiększyć trzeba spożycie białka, czyli chudego mięsa drobiowego i nabiału. Szczególnie zalecane są ryby morskie, takie jak dorsz, łosoś, makrela, ponieważ oprócz białka dostarczają również niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy jodu. Potrawy dobrze jest doprawiać naturalną solą morską. Dieta osoby chorej na tarczycę powinna również być bogata w cynk, który znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz pełnoziarnistych węglowodanach, na przykład dzikim czy brązowym ryżu, kaszy gryczanej, chlebie z pełnoziarnistej mąki. Istotna dla prawidłowej pracy tarczycy jest również witamina C, która znajdziemy w owocach i warzywach. Skoro wiemy, co jeść przy niedoczynności tarczycy, to czy są produkty, których należy się wystrzegać? Dobrze jest ograniczyć spożywanie takich produktów jak kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, rzodkiew, gorczyca oraz soja, ponieważ utrudniają one wchłanianie jodu.

http://www.bycmama.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here