Zagrożenia w gastronomii

0
67

W gastronomii, podstawowe źródła zakażeń stanowią zakażenia pokarmowe, oraz zatrucia pokarmowe. Ich występowanie uwarunkowane jest przez wiele czynników, z czego głównym jest najprawdopodobniej czas ich występowania – szczególnie nasila się ono w okresie letnim, co jest dość logiczne, biorąc pod uwagę, że wysokie temperatury sprzyjają szybszemu psuciu się żywności, nie można także zapominać, że w lecie, nasila się ruch turystyczny, przez co lokale gastronomiczne są częściej uczęszczane przez przyjezdnych. Jak już wspomniałem, głównymi zagrożeniami czyhającymi na klientów lokali gastronomicznych są zakażenia, oraz zatrucia pokarmowe, które są jednak zupełnie rożnymi zespołami chorobowymi. Zatrucia pokarmowe, są ostrymi zaburzeniami żołądka i jelit, wywołane poprzez spożycie pokarmów które zawierają toksyny i bakterie. Najczęściej spotykanymi winowajcami zatruć pokarmowych są bakterie salmonelli, E-Coli itp. Bakterie te rozprzestrzeniają się poprzez zakażoną wodę, żywność itp., dlatego tak ważna jest czystość i higiena w lokalu. Najczęściej spotykanym zatruciem pokarmowym jest jednak salmonella, wywoływana przez pałeczki salmonelli, których głównym źródłem są nieczyste jaja, dlatego też ich przygotowywanie jest szczególnie sprawdzane przez sanepid – zalecanym przez nich urządzeniem do użytku w gastronomii są naświetlacze do jaj, które pozwalają na szybką dezynfekcje tego typu produktów. Inną grupę chorób stanowią zakażenia – jest to wniknięcie i rozmnażanie się drobnoustrojów w organizmie. Objawy zakażeń mogą być różne – mogą być to zaburzenia żołądkowo – jelitowe, zmiany ropne, choroby dróg oddechowych itp. Objawy zakażeń występują najczęściej po pewnym czasie, wynoszącym od 6 do nawet 72 godzin. Warto więc pamiętać, że higiena w lokalu gastronomicznym, stanowi podstawowy filar – zdrowie klientów nie jest rzeczą na jakiej powinniśmy oszczędzać

http://www.marszniemilczenia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here