Za co cenimy kuchnię orientalną?

0
207

Od kiedy Polacy mogą swobodnie podróżować po świecie, wzrasta zainteresowanie zwyczajami żywieniowymi innych narodów. Szczególnym upodobaniem cieszy się kuchnia orientalna, a sushi w dużych miastach wyparło polskiego schabowego i bigos z menu młodych i bywałych w świecie ludzi.Pojęcie : kuchnia orientalna jest bardzo szerokie, bo to kuchnia chińska, wietnamska, japońska, hinduska i inne. Pomijając różnice, zastanówmy się dlaczego kuchnia orientalna jest dla nas, amatorów ziemniaków i wieprzowiny, atrakcyjna. Na pewno decydują o tym odmienne smaki, ale też walory zdrowotne diety z krajów Wschodu. W kuchni orientalnej nie brakuje ryb morskich, a nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne organizmowi. Niewiele jest czerwonego mięsa, dużo drobiu. Innym zwyczajem korzystnym dla zdrowia jest używanie dużych ilości świeżych warzyw i owoców. Podawane w stanie surowym lub krótko poddawanych gotowaniu na parze lub smażonych w woku, zawierają dużo witamin i błonnika. Kuchnia orientalna nie może się też obejść bez soi, produktu o właściwościach antyrakowych.

http://www.babiniec-cafe.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here