Smaczna i zróżnicowana kuchnia orientalna

0
182

Któż z nas nie lubi dobrze i smacznie zjeść? No właśnie! Większość z nas upodobała sobie nieco egzotyczne smaki i nimi się raczy. Od dłuższego już czasu niezwykle popularna jest kuchnia orientalna. Nic w tym dziwnego, bowiem jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa.To właśnie kuchnia orientalna sprawia, że mieszkańcy regionów azjatyckich nie zmagają się z problemem nadwagi, czy chorób cywilizacyjnych. Czym charakteryzuje się kuchnia orientalna? Przede wszystkim największym jej atutem jest to, że składa się ona z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Numerem jeden są tutaj: olej sojowy, olej sezamowy, ryby morskie i drób. W kuchni orientalnej nie znajdziecie czerwonego mięsa, które nie należy do najzdrowszych. Charakterystycznym elementem dla kuchni orientalnej jest również to, że głównym składnikiem każdego posiłku są warzywa, najczęściej przyrządzane na parze. Kuchnia orientalna bardzo ceni sobie także produkty sojowe, które stosuje się jako zamiennik mięsa. Nie można zapomnieć także o ryżu. Bez niego tak naprawdę kuchnia orientalna nie miała by prawa bytu. Warto podkreślić, że nie jest to zwykły ryż, podany ot, tak, zwyczajnie. Jeśli już pojawia się na stole, to przyrządzony na wiele sposobów, przez co nigdy się nie nudzi. Bardzo ważną rolę w kuchni tej odgrywają przyprawy – intensywne i bardzo charakterystyczne. Jeśli chcecie przerzucić się na kuchnię orientalną, musicie zadbać, aby w waszym domu znalazły się: imbir, kolendra i chili. Bez nich, nie warto nawet rozpoczynać przygody z orientalną kuchnią. To właśnie przyprawy wyznaczają szlaki w kreowaniu niepowtarzalnych, azjatyckich smaków.

http://www.enjoythelittlethings.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here