Sezon na grillowanie – poznaj sprawdzone przepisy

0
260

Tegoroczny sezon na grillowanie rozpoczął się na dobre i potrwa do wczesnej jesieni. Kilka miesięcy korzystania z uroków grilla to okazja do spróbowania wielu wspaniałych przepisów. Jeśli znudziła ci się już zwykła kiełbasa czy karkówka i szukasz kolejnych grillowych inspiracji, zapraszamy do zapoznania się z naszymi sprawdzonymi przepisami!

Szparagi w boczku z grilla

Dla większości osób szparagi z grilla kojarzą się jako danie wegetariańskie lub warzywny dodatek do innych potraw. W naszym przepisie są one pełnoprawnym daniem mięsnym dzięki zawartości boczku. Przed umieszczeniem na grillu warzywa należy ugotować w aromatycznym wywarze. W tej roli doskonale sprawdzi się Rosół drobiowy WINIARY. Boczek powinien być pokrojony w plastry, a w każdy z nich zawiń 2 szparagi i pasek sera brie. Danie powinno grillować się aż do uzyskania złotego koloru i najlepiej podawać je z pysznym sosem czosnkowym.

Pieczarki faszerowane z grilla

Nasza druga propozycja skierowana jest między innymi do miłośników dań wegetariańskich. Obok pieczarek w głównej roli wystąpią jaja przepiórcze. Od grzybów należy odkroić nóżki, a środek kapelusza obficie oprószyć przyprawami – my wykorzystujemy do tego pieprz i aromatyczną Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Farsz, którym zostaną nadziane pieczarki, przygotuj z posiekanych drobno nóżek, sera twarogowego i przypraw. Z wierzchu posyp grzyby startym żółtym serem. Na końcu do każdego kapelusza wbij jedno przepiórcze jajo. Danie powinno grillować się przez około 10 minut. Można je podawać z sosem czosnkowym.

Szaszłyki z grilla

Grillowanie jest sztuką, dlatego przygotowywane dania powinny nie tylko doskonale smakować, ale również świetnie się prezentować. Obie te cechy z pewnością łączą szaszłyki, które stanowią naszą trzecią propozycję. W tym przypadku skorzystamy z mięsa drobiowego – w szaszłykach znajdzie się pokrojony filet z kurczaka i kiełbasa z indyka. Dodatki warzywne to pokrojone w plastry cukinia, żółta i czerwona papryka oraz cebula. Na szaszłyki warto również nabić pieczarki, które dodają daniom grillowanym ciekawego aromatu. Dobierając przyprawy, możesz ograniczyć się wyłącznie do soli i pieprzu, ponieważ szaszłyki same w sobie stanowią doskonałą mieszankę smaków. Ponadto warto podać je z sosem, na przykład Sosem czosnkowym WINIARY, który świetnie sprawdza się jako dodatek do bardzo wielu grillowanych dań.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i Sosem tatarskim WINIARY

Na polskich grillach coraz częściej możemy spotkać kukurydzę. W naszej wersji z boczkiem, ziołami i sosem będzie ona pełnoprawnym daniem, a nie tylko dodatkiem urozmaicającym smak dań głównych. Zanim przystąpisz do grillowania, kukurydzę podgotuj kilka minut, aby była bardziej miękka. Kolby kukurydzy kroimy na 3 części, aby każdy z gości mógł ją wygodniej konsumować. Grillowanie powinno trwać przynajmniej do momentu, w którym kukurydza stanie się złocista. W międzyczasie pokrojony w kostkę boczek i zioła podsmaż na patelni. Gdy kukurydza będzie gotowa, podawaj ją z przygotowaną okrasą oraz Sosem tatarskim WINIARY. Palce lizać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here