Niedobór enzymów trawiennych – jak je uzupełnić?

0
179

Niedobór enzymów trawiennych skutkuje różnymi dolegliwościami, a nawet poważnymi chorobami. Nie musimy się obawiać: uzupełniając enzymy trawienne, z łatwością możemy zapobiec wielu dolegliwościom i wyleczyć już istniejące. Niedobór enzymów trawiennych w organizmie to tak jak byśmy do auta, które właśnie wyjechało z serwisu, wlali benzynę, ale zapomnieli dolać oleju. Nasz organizm wydaje się być w porządku, ale czegoś mu jednak brakuje, a to czegoś, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Bez enzymów trawiennych układ trawienny nigdy nie będzie funkcjonował prawidłowo, dlatego, gdy zabraknie chociażby jednego z nich stajemy w obliczu poważnych problemów zdrowotnych. Jest więc niezmiernie ważne, abyśmy wczas rozpoznali objawy niedoboru enzymów trawiennych, pozwoli to pozbyć się dolegliwości i zapobiegnie poważniejszym kłopotom.

Enzymy trawienne – dowody potwierdzające skuteczność ich suplementacji

Dowody potwierdzające skuteczność suplementacji enzymów trawiennych. Wzbogacenie ludzkiej diety o naturalne enzymy trawienne nie jest nowym pomysłem. Minęło 70 lat odkąd naukowcy po raz pierwszy zdali sobie sprawę, jak ważna jest w surowej diecie obecność enzymów i wpływ na stan odżywiania ludzi. Naukowcy zauważyli wówczas, że suplementacja enzymów może przywrócić szybkie trawienie pokarmów w żołądku, naśladując to, które ma miejsce, kiedy konsumujemy surowe pokarmy.Już od dawna stosuje się kurację suplementacją enzymów trawiennych leczącą osoby cierpiące na różne przewlekłe choroby związane z trawieniem. I tak na przykład, pacjenci ze zwłóknieniem torbielowatym – ze względu na zaburzenia trawienia – stosują formuły enzymu trzustkowego, by wspomagać rozkład białka, tłuszczu i innych substancji odżywczych. Natomiast osoby chorujące na przewlekłe zapalenie trzustki mogą stosować lipazę by wspomagać rozkład tłuszczu. Coraz większa ilość dowodów sugeruje jednak, że nawet jeśli nie cierpisz na niedobór określonego enzymu możesz, odczuć korzyści z suplementacji enzymów trawiennych.

enzymy trawienne jak pobudzić

Enzymy trawiące błonnik

Jak uzupełnić niedobór enzymów trawiennych. Enzymy trawiące włókno pokarmowe – błonnik. Naturalne enzymy trawiące skrobia nazywamy ogólnie amylazami. Rozkładają one wiązania między cząsteczkami cukru w skrobi, uwalniając cukier do natychmiastowej absorpcji. Wywołuje to niebezpieczny poposiłkowy skok poziomu glukozy we krwi, który uszkadza mięsień sercowy i naczynia krwionośne.[28] Dlatego też, skądinąd zdrowi ludzie nie wymagają stosowania suplementacji amylazy. W rzeczywistości blokery amylazy odgrywają ważną rolę w zwalczaniu nadwagi i skoków cukru. Z drugiej jednak strony, ludzki organizm nie wytwarza enzymów trawiennych przetwarzających celulozę – błonnik, będący częścią brokułów czy innych warzyw, które niestrawione przez ludzkie enzymy przechodzą przez układ trawienny. A zatem, kiedy pokarmy te są przyjmowane, organizmy żyjące w jelicie grubym rozkładają błonnik na cząsteczki, które są następnie poddane fermentacji. Proces fermentacji kumuluje płyny w okrężnicy wywołując gazy i wzdęcia, co niestety sprawia, że wielu ludzi unika spożywania zdrowych warzyw jakimi są np. brokuły.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here