Nie trzeba być wybitną kucharką, czy kucharzem, by wiedzieć, że przyprawy nadają smak potrawom. Nawet najbardziej wykwintne danie nie będzie smaczne, gdy będzie pozbawione przypraw. Ale, czy każdy wie, że kurkuma jest najzdrowszą przyprawą na świecie. ?

Znana od niepamiętnych czasów. Pochodzi z Indii i używana tam była już 600 lat przed naszą erą, jako produkt barwiący artykuły spożywcze. Około 700 roku naszej ery kurkuma dotarła do Chin, gdzie zaczęła cieszyć się coraz większym powodzeniem, jako przyprawa kuchenna i lekarstwo.

Kurkuma używana była z powodzeniem w starożytnej medycynie w szczególności w Azji. Posiada ona właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, oczyszczające organizm, gojące, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem.

Często używana kurkuma, jako przyprawa kuchenna leczy i zapobiega:
– przeziębieniom
– dezynfekuje skaleczenia i oparzenia
– zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworów
– zmniejsza ryzyko powstania białaczki
– spowalnia objawy choroby Alzheimera
– odtruwa wątrobę
– spowalnia progresję stwardnienia rozsianego
– zapobiega udarom
– jest środkiem przeciwbólowym
– wspomaga proces odchudzania przyspieszając metabolizm
– wspomaga w walce z nerwicą i depresją
– wspomaga organizm w przypadku przyjmowania chemioterapii
– wspomaga pracę mózgu
– zapobiega atakom serca
– wpływa dodatnio na organizm w przypadku choroby trzustki
– łagodzi bóle menstruacyjne
– pomaga w leczeniu zapalenia skóry
– posada dobroczynne działanie podczas rozstroju żołądka
– wspomaga procesy trawienne
Ciekawostką może być to, że kurkuma posiada ponad 600 pozycji działań dobroczynnych, których nie sposób tu wymienić.

Kurkuma posiada szerokie zastosowanie w gastronomii, a szczególnie w krajach azjatyckich. Ta prastara przyprawa otrzymywana jest z korzenia rośliny bardzo podobnej do imbiru, a zwanej ostryżem. Użycie jej w kuchni nadaje potrawom żółtopomarańczowy kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here