Kuchnia śląska i jej specjały

0
63

Kuchnia śląska jest bardzo popularna nie tylko na terenie Śląska, ale również w innych regionach Polski. Najpopularniejszymi potrawami, tak bardzo kojarzonymi ze Śląskiem i tak bardzo lubianymi są wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków, które symbolizują ten rejon i bardzo często są serwowane na obiad. Tradycyjne kluski są wyrabiane z ugotowanych, gorących jeszcze ziemniaków, które należy przepuścić przez praskę lub też dokładnie wygnieść, aby uzyskać jednolita masę. Następnie ubijamy ziemniaki i wyrównujemy ich poziom, następnie dzielimy je na cztery równe części i wyjmujemy jedną z nich, po czym dosypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną oraz możemy dodać soli do smaku. Następnie zagniatamy ciasto i mieszamy wszystkie składniki, lepimy niewielkie kuleczki, w których robimy palcem niewielkie wgniecenie, aby nadać im eleganckiego wyglądu. Przygotowujemy garnek z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia, następnie delikatnie i pojedynczo wkładamy ulepione wcześniej kluski do wody i gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Serwujemy z cebulą i boczkiem podsmażonym na patelni.

http://www.cooltural.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here