Kawa Espresso – mała, czarna, mocna

0
78

Kawa to podobno napój bogów. Lecz na pewno jest on najpopularniejszym ziemskim napojem. Zwłaszcza mielona, która tradycyjnie przygotowywana stała się niezbędnym dodatkiem do śniadania, obiadu, a nawet kolacji. Na pewno nie nową na świecie i coraz częściej przygotowywaną w Polsce jest kawa Espresso, czyli kawa z ekspresu. Oczywiście różni się ona od kawy z domowego ekspresu, który po prostu zalewa wrzątkiem kawę i filtruję ją.Kawa Espresso jest sposobem na przygotowanie bardzo mocnej i aromatycznej kawy. Należy to robić w specjalnym ekspresie, w którym około 30ml wody o około 90 stopniach Celsjusza przepuszczane jest przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Kawa taka to najczęściej mieszanki kilkunastu czystych odmian arabiki, choć spotyka się również mieszanki z robustą. Kawa Espresso powinna być mocna i ciemna, a na wierzchu powinna utworzyć się orzechowo brązowa, gęsta pianka. Do przygotowania potrzebny jest ekspres ciśnieniowy, gdyż woda przepuszczana jest przez ziarna pod ciśnieniem około 9 barów. Espresso pita jest w małych filiżankach o pojemności 70ml. Jest też często podstawą różnych napojów kawowych, jak np. cappuccino, latte macchiato i inne.

http://www.moomspace.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here