Jak zrobić pulpety?

0
102

Pulpety to smaczne, bardzo popularne danie mięsne, często przygotowywane w kuchniach narodowych całego świata. Do ich wykonania nadaje się prawie każdy gatunek mięsa. Można robić pulpety bardzo delikatne, o niskiej zawartości tłuszczu dla osób na diecie, albo bogate w smaku podsmażane i gotowane w sosie z różnymi dodatkami.
Najbardziej popularne w naszym kraju są pulpety z mięsa wieprzowego z dodatkiem sosu koperkowego lub pomidorowego.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Do przygotowania potrawy potrzebne są: mięso wieprzowe mielone, cebulka, jajko, przyprawy, sucha bułka, koper, śmietana.
Najpierw trzeba namoczyć czerstwą bułkę w wodzie lub mleku. Odsączoną bułkę wraz z surowym jajkiem, pokrojoną drobno cebulka i przyprawami dodać do mięsa i dobrze wyrobić łyżką lub ręką. Z masy mięsnej formować kulki wielkości piłek to tenisa stołowego, lub trochę większe. Mięsne kulki podsmażyć na patelni (na smalcu lub oleju) a podsmażone włożyć do garnka, w którym wcześniej zagotowaliśmy wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do wody można dodać kostkę rosołową, albo tylko trochę soli. Pulpety powinny być pokryte wodą. Gotowanie pulpetów jest pewną sztuką – trzeba pilnować, aby się nie rozpadły podczas mieszania i nie były surowe w środku. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego koperku i wlać dobrą śmietanę. Czekanie na odparowanie śmietany może być długie, więc można sos zagęścić mąką. Przyprawić solą, pieprzem i czym kto lubi, a następnie podawać. Pulpety najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami. Można również jeść je z ryżem, makaronem, pieczywem.
Do ugotowania pulpetów w sosie pomidorowym zmieniamy jedynie jeden składnik sosu – zamiast koperku dodajemy pomidory świeże, z puszki, passatę lub koncentrat pomidorowy. Do sosu można wkroić kilka suszonych pomidorów.
Przygotowując pulpety z mniejszą ilością tłuszczu zmieńmy mięso wieprzowe na drobiowe i pomińmy czynność podsmażania na patelni. Surowe kulki mięsne należy wrzucić bezpośrednio do garnka z wrzącą wodą.
Pulpety można gotować na parze. Mogą być one również składnikiem zup.

http://tubator.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here