Idealne jajko na twardo

0
261

Jajko to bogaty w białko produkt, który warto często spożywać. Wielu laików przyrządzania potraw często zastanawia się jak ugotować jajko na twardo? W dostępnych na wielu blogach kulinarnych przepisach można znaleźć niejedną instrukcję, jak zrobić odpowiednie jajka na twardo, żeby żółtka były słonecznie żółte oraz odpowiednio delikatne. Zatem warto wiedzieć w jaki sposób ugotować jajka na twardo, żeby były idealnie ścięte, ale bez wszelkich zmian w białku w którym, nieraz widoczna jest brzydka zielona otoczka.
Jajka na twardo trzeba gotować o wiele dłużej niż jajka na miękko. Ugotowanie odpowiedniego jajka na twardo jest w gruncie rzeczy bardzo proste, dużo bardziej łatwiejsze niż ugotowanie jajka na miękko, chociaż trzeba w tym przypadku wykazać się dużą czujnością. Nie musimy mieć specjalnego wyczucia, wystarczy skupić się na kontrolowaniu czasu i parę minut dłużej zostawić jajko we wrzątku. Natomiast jeżeli będziemy gotować jajka nie za długo, wtedy wyjdzie nam dość miękkie jajko albo ugotowane na półtwardo. Bardzo długie gotowanie jajek, może spowodować, że pojawi się w koło żółtka nielubiana przez smakoszy zielona otoczka. Jest to znak tego, że jajko zbyt długo przebywało w gotującej się wodzie. Przed przystąpieniem do procesu gotowania trzeba wcześniej wyciągnąć jajko z lodówki. Kolejnym zadaniem jest nalanie wody i włożenie na spokojnie jajka do garnka, najlepiej używając do tego łyżki stołowej. Następnie trzeba poczekać aż nam się woda zagotuje i wówczas zacząć odmierzać czas. W tym celu należy ustawić minutnik lub zegarek na dziesięć minut i gotować jajko z dokładnością co do minuty. Po zakończeniu gotowania studzimy jajko w zimnej wodzie, a następnie obieramy ze skorupki. Tak przygotowane jajko na twardo jest świetnym dodatkiem do kanapek lub jako przystawka z majonezem dobrze wszystkim znana i ceniona jako przysmak na świątecznym stole. Możemy także zrobić jajka faszerowane oraz obsmażane. Nadziewane przede wszystkim leśnymi grzybkami czy pieczarkami są wspaniałym daniem na wielkanocnym stole.

http://4emotion.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here