Dlaczego warto stosować imbir

0
210

Korzyści jakie uzyskujemy ze stosowania imbiru są różnorakie. Poza najpopularniejszym zastosowaniem rozgrzewającym, spełnia on wiele funkcji.  Zacząć oczywiście możemy od herbaty, jeżeli dodamy do niej nawet kilka cienkich plasterków imbiru, napój ten zyska podwójne działanie rozgrzewające, zyska również niepowtarzalny smak i aromat. 

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/imbir-wlasciwosci-zdrowotne/

Zastosowanie imbiru

Taka zimowa herbata z imbirem zapewne uratowała niejedną osobę przed przykrymi skutkami przeziębienia. Warto dodać również nieco miodu i cytryny, aby złagodzić nieco ostry smak samego imbiru. Pamiętać oczywiście należny o racjonalnych proporcjach tego składnika.

W  małych dawkach wspaniale ubogaci nasze dani i napoje, jednak jeżeli dodamy go zbyt dużo, sprawi,  że nie będziemy nawet w stanie przełknąć przygotowanego specjału.

Sam imbir jako przyprawa została odkryta w Chinach, spore plantacje możemy również spotkać Jamajce i w Malezji a także na Taiwanie. Nie dziwi więc fakt, że szczególnie w tych regionach większość potraw jakie możemy skosztować zawiera spory dodatek imbiru. Nie musimy jednak przemierzać kilku kontynentów aby móc się cieszyć jego właściwościami. Imbir dostępnym jest praktycznie w każdym sklepie spożywczy, możemy również z powodzeniem uprawiać go w doniczce na parapecie.

Właściwości imbiru

Uzdrawiające działanie imbiru znane było już od dawna, dzięki dużej zawartości żelaza i magnezu a także za sprawą wapnia i błonnika, sam imbir wybierany był od dawna jako środek:

  łagodzący mdłości, te wywołane np. chorobą lokomocyjną poprawiający apetyt 

– leczy nasilającej się migreny 

– łagodzi bóle związane z menstruacją 

– usprawnia procesy trawienia

– ulepsza krążenie krwi,  znaczenie poprawia również koncentrację 

– pomaga przy pielęgnacji jamy ustnej, aromat imbiru jest często wykorzystywany przy produkcji pasty do zębów.

– imbir jest również świetnym  dodatkiem do wielu potraw. Najczęściej w Kuchni dodaje  się go w postaci sproszkowanej. Będzie stanowił świetne uzupełnienie zarówno wyrafinowanych potraw mięsnych, sprawdzi się jednak    również np. w przypadku dodatku do pieczonych jabłek, będzie też  idealnie pasował do wielu ciast.

Warto jest mieć u siebie w lodówce choćby mały kawałek imbiru, tal aby można go było dodawać  w każdej chwile.

Przeczytaj też: http://www.provimi.pl/kosmetyki-na-lato-jakie-wybrac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here