Brazylijska kuchnia

0
27

Brazylijska kuchnia nie jest w naszym kraju praktycznie znana. Wywodzące się z tak odległego kraju kulinaria to dla Polaków całkowita egzotyka, a tym, z czym kojarzona jest u nas Brazylia to karnawał w Rio i tasiemcowe seriale telewizyjne. Tymczasem kuchnia brazylijska jest czymś naprawdę godnym zainteresowania – to mieszanka tradycji kulinarnych rodem z Europy (ze szczególnym uwzględnieniem Portugalii), Afryki i zaczerpniętych od plemion indiańskich. Jeżeli więc chodzi o smaki, oryginalności jest tutaj sporo. Spośród podstawowych składników wymienić można między innymi kuskus, ryż, fasole, bulwy takich roślin jak maniok jadalny oraz jam, a także olej palmowy (ma on charakterystyczną, brązowo-żółtą barwę). Spośród bardziej znanych dań brazylijskich można wymienić acraje – jest to specjalne ciasto, które wypełnia się farszem z krewetek (muszą być one koniecznie suszone – i to na słońcu), kolendry, pomidorów oraz z okry znanej o wiele bardziej jako ketmia piżmowa bądź też piżmian właściwy.

http://www.fabrykatrzciny.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here