Błonnik pokarmowy

0
31

Błonnik pokarmowy zajmuje niezastąpione miejsce w naszej codziennej diecie, zwłaszcza jeżeli zależy nam na utracie nadmiaru kilogramów. Błonnik jest bowiem tym składnikiem przyjmowanych pokarmów, który niweluje uczucie łaknienia, pęczniejąc w żołądku i wywołując tym samym uczucie sytości. Ten rodzaj błonnika nazywamy błonnikiem rozpuszczalnym. Istnieje jednak jeszcze jego druga, równie zdrowa odmiana – błonnik nierozpuszczalny. Przechodzi on przez nasz organizm w postaci praktycznie niezmienionej, usuwając jednak napotkane na drodze zanieczyszczenia, złogi i resztki pokarmowe. Błonnik zatem w każdej postaci ma dla naszego organizmu zbawienny wpływ. Wpływa a oczyszczenie i perystaltykę jelit, usuwając wzdęcia i związane z nimi dolegliwości. Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach zbożowych i warzywach, takich jak na przykład brokuł czy marchew. Ciekawostką jest, że w marchwi gotowanej jest go prawie dwa razy więcej, niż w surowej, podobnie rzecz się ma również w przypadku innych warzyw.

http://www.odmien.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here