Coraz częściej słyszy się o pozytywnym wpływie błonnika pokarmowego na organizm człowieka. Niewiele jednak spośród haseł obecnych w mediach wyjaśnia, czym właściwie jest ów błonnik i jakie funkcje spełnia.
[h2]Czym jest błonnik pokarmowy?[/h2]
Pokarm przyjmowany przez człowieka złożony jest z wielu składników organicznych i mineralnych. Jego szczególnie ważnym elementem są węglowodany (zwane również cukrami lub sacharydami), które stanowią główne źródło energii organizmu. Podzielić je można na wiele kategorii, jednak kluczowe jest wyodębnienie dwóch grup sacharydów o zróżnicowanej przyswajalności przez organizm – są to węglowodany dostępne i niedostępne.
Jak łatwo się domyślić, pierwsze z wymienionych substancji są trawione w układzie pokarmowym, wchłaniane i wykorzystywane według aktualnych potrzeb organizmu. Druga grupa zawiera natomiast węglowodany, których nasz organizm nie jest w stanie strawić (ich przedstawicielem jest między innymi powszechnie znana celuloza). To nie oznacza jednak, że powinniśmy unikać tych substancji – wręcz przeciwnie – to właśnie one tworzą błonnik pokarmowy.
[h2]Jakie funkcje pełni błonnik pokarmowy?[/h2]
Najbardziej znane funkcje błonnika to przeciwdziałanie zaparciom poprzez przyspieszanie przesuwania treści pokarmowej w układzie pokarmowym, a także obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ma on jednak również szereg innych właściwości. Przede wszystkim zapobiega transformacjom nowotworowym komórek jelita oraz wiąże metale ciężkie i toksyny, zmniejszając lub eliminując ich negatywny wpływ na ludzki organizm. Ponadto błonnik pokarmowy dostarcza energii niezbędnej florze bakteryjnej, czyli symbiotycznym bakteriom bytującym m. in. w jelicie grubym człowieka.
[h2]Źródła błonnika pokarmowego[/h2]
Błonnik pokarmowy występuje niemal we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. Jego szczególnie cennym źródłem są suszone śliwki, awokado oraz pieczywo pszenne.