Twoje smaki

0

Twoje smaki z pewnością odnoszą się do kwestii kulinarni każdego z nas. Można powiedzieć, że każdy przyjął zupełnie inne normy w stosunku do gotowania. Jedni używają mniej składników inni więcej. Dużo daje także element doprawienia. Ponieważ właściwe doprawienie potraw możne znacznie polepszyć smak. Z kolei niektóre osoby nie lubią ostrego doprawiania, słonego, czy też ze zbyt dużą ilością pieprzu. Smaki każdego z kucharz mogą być podobne, jednak sposoby przygotowywania potraw mogą się ze sobą już różnić. Tutaj najczęściej na uwadze mamy takie opcje jak: przepisy kulinarne wyselekcjonowane w dobrych książkach kucharskich albo przepisy pochodzące od naszych babć, które gotowały w odpowiedni sposób. Na pewno każda kuchnia, bez względu na to czy pochodzi z tego kraju, czy z zupełnie innego doskonale nadaje się by pokazać ją w naprawdę doskonałej aranżacji smakowej. Oczywiście są gusta i guściki, dlatego nie każdemu mogą tego typu dania koniecznie smakować. Każdy ma swoje odniesienie w tej kategorii.

http://www.lifebox.pl/

Prowadzenie własnej kuchni

0

Pasje kucharską odkrywa w sobie w dzisiejszych czasach coraz więcej osób. Zapewne jest to związane z powiększaniem się możliwości tych, którzy chcą w swoje własne restauracje inwestować. Prowadzenie własnej kuchni oferującej smakoszom to, co najlepsze, nie jest jednak wcale takie proste jakby się to mogło komuś na samym początku wydawać. Wręcz przeciwnie, trzeba nastawić się na wiele trudności. Efekty są jednak zaskakujące. Bardzo często takie restauracje oferujące różne kuchnie, na przykład kuchnie włoską, cieszą się ogromną popularnością i gwarantują właścicielowi naprawdę bardzo, ale to bardzo duży zarobek. Ażeby jednak taką kuchnię założyć i prowadzić, trzeba przede wszystkim zgłębić jej tajniki. Na przykład – dobrze się wyszkolić we Włoszech, by potem założyć dobrą i profesjonalną restaurację włoską, oferującą najlepszej jakości włoskie potrawy. Pozostaje mieć więc nadzieję na to, że w dzisiejszych czasach takich profesjonalnych kuchni będzie coraz więcej. A nadzieje na to – póki co – są naprawdę bardzo, ale to bardzo duże.

http://www.elegans.pl/

Placki ziemniaczane

0

Któż z nas nie zna placków ziemniaczanych? Każdy z nas próbował ich chociaż raz. Placki ziemniaczane są bardzo pyszne i wielu z nas uznaje je za swoje najlepsze danie. Każdy z nas jednak spożywa je w całkiem inny sposób. Zdecydowana większość z nas spożywa placki bez żadnych dodatków. Dla innych, jednak takie placki to zbyt mało, dlatego dodajemy do nich różne dodatki. Są na przykład osoby, które spożywają placki posypane cukrem. Pewnie dla wielu z nas nie będzie brzmiało to dobrze i smaczne, ale warto wiedzieć, że dla wielu osób właśnie takie placki są najsmaczniejsze. Wielu z nas je placki z kefirem. Po prostu trochę kefiru rozlewa się na placki i następnie konsumuje. To już nieco bardziej lekka opcja, tym bardziej, że nie wiąże się ze słodkim dodatkiem. Bardzo popularne jest również spożywanie placków z różnego rodzaju sosami. I wcale nie chodzi o placek po węgiersku. Są to zwykłe placki, tyle tylko, że na przykład polane sosem pieczarkowym. Tak przygotowane placki smakują naprawdę bardzo wyśmienicie. Warto czasami spróbować innych pomysłów na pyszne placki. Być może to, co wydaje nam się dziwne będzie tak naprawdę naszym nowym numerem jeden? Warto się o tym przekonać i w związku z tym warto próbować nowości.

http://www.modny-styl.pl/

Bogaty jadłospis w kuchni polskiej

0

Jeżeli chodzi o kuchnią polską, to można powiedzieć, że rozwijała się ona na przestrzeni wieków. Tak, jak i w innych państwach, tak i w kraju nad Wisłą historia miała wpływ również na kulinaria, by przytoczyć przykład wzorców tatarsko-tureckich, czy mongolskich. O różnorodności potraw możemy też mówić wspominając o podziale regionalnym. Wiele znakomitych potraw wywodzi się z tradycyjnej, polskiej wsi. Co jadamy w Polsce? Jednym z przykładów mogą być grzyby i potrawy, zupy z nich przyrządzane. W wielu krajach, gdzie przykładem mogą być Niemcy, grzybobranie i sztuka kulinarna związana z grzybami jest zupełnie nie znana. Każdy kraj może się poszczycić szerokim jadłospisem. W Polsce bardzo popularne są pierogi, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos i golonka. Wśród zup można wymienić kapuśniak, rosół, grochówkę, zupę grzybową i oczywiście żurek, bardzo zachwalany przez obcokrajowców. Można także wspomnieć o deserach w postaci faworków, ciasta drożdżowego, mazurka, rolady z makiem i bakaliami, czy choćby pączków i pierników.

http://www.convict.pl/

Kuchnia śląska i jej specjały

0

Kuchnia śląska jest bardzo popularna nie tylko na terenie Śląska, ale również w innych regionach Polski. Najpopularniejszymi potrawami, tak bardzo kojarzonymi ze Śląskiem i tak bardzo lubianymi są wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków, które symbolizują ten rejon i bardzo często są serwowane na obiad. Tradycyjne kluski są wyrabiane z ugotowanych, gorących jeszcze ziemniaków, które należy przepuścić przez praskę lub też dokładnie wygnieść, aby uzyskać jednolita masę. Następnie ubijamy ziemniaki i wyrównujemy ich poziom, następnie dzielimy je na cztery równe części i wyjmujemy jedną z nich, po czym dosypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną oraz możemy dodać soli do smaku. Następnie zagniatamy ciasto i mieszamy wszystkie składniki, lepimy niewielkie kuleczki, w których robimy palcem niewielkie wgniecenie, aby nadać im eleganckiego wyglądu. Przygotowujemy garnek z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia, następnie delikatnie i pojedynczo wkładamy ulepione wcześniej kluski do wody i gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Serwujemy z cebulą i boczkiem podsmażonym na patelni.

http://www.cooltural.pl/

Jesienne przetwory z grzybów

0

Większości z nas od małego jesień kojarzy się przede wszystkim porą, w której spadają liście oraz w lasach pojawiają się coraz większe ilości grzybów. Dobrze jest wtedy postarać się o to, aby wybrać się na ich poszukiwanie i jak największą ilość móc przynieść do swojego domu. W wielu wypadkach będziemy mogli przygotować je dla siebie na okres zimowy kiedy już nie będą dostępne w lesie. Trzeba tylko wiedzieć co i z jakimi grzybami można robić gdyż na przykład nie wszystkie z nich nadają się do suszenia. Trzeba umieć naprawdę dobrze przygotować się do całości działań i oddzielić grzyby mokre od suchych. Następnie suche umieć w sposób odpowiedni wysuszyć i zabezpieczyć przed wilgocią. Jeżeli chodzi o te, które są natomiast mokrego typu warto jest je wykorzystać na bieżąco do różnego rodzaju sosów lub też po prostu zamarynować jeżeli ktoś lubi je w takiej właśnie postaci. Dzięki odpowiednim zabiegom będziemy mogli korzystać z nich przez bardzo długi czas i cieszyć się tym ich nie powtarzalnym zapachem oraz smakiem. Nie zapominajmy o tym, aby w momencie kiedy będziemy się zabierać za zbieranie naszych grzybów dobrze się im przyglądnąć, aby mogły być naprawdę jadalne i nie dawały nam złudnego poczucia bezpieczeństwa.

http://www.naszawitryna.pl/

Dizajnerska kuchnia

0

Pomimo pogoni za posiadaniem najlepszych, najnowocześniejszych i najekologiczniejszych produktów współczesny nabywca nie zapomina, o tak istotnym elemencie zakupywanego produktu, jak jego funkcjonalność. Projektanci prześcigają się wciąż, aby zaspokoić odwieczna potrzebę klienta – posiadać coś praktycznego, a zarazem pięknego wizualnie. Moda ta nie ominęła kuchennych pieleszy, wielofunkcyjne narzędzia kuchenne wypełniają swą misję w 100% i są ozdobą naszych domów. Nikogo nie dziwi już, że da się połączyć ekspresy do kawy z i tostery, dla szybszego przygotowania śniadania. Znane nam roboty kuchenne łączą w sobie dotychczas występujące osobno: miksery, blendery, sokowirówki, młynki, wyciskarki. Wystarczy jedynie wymienić końcówkę dołączona do urządzenia i możemy zdziałać cuda. Ale to dopiero początek, dizajn zawładnął naszymi kuchniami na dobre. Zakapowane powszechnie garnki, można stosować nie tylko jako podgrzewacze, ale także jako naczynia próżniowe, suszarki do warzyw i owoców, oraz parowary. A wszystko to w szerokiej gamie kolorystycznej, dostosowanej do gustu klienta, coraz częściej też, ze względu na konkurencję na rynku, w niezwykle przystępnych cenach.

http://www.centerfence.pl/

Idealny projekt kuchni

0

Jak powinna wyglądać idealna kuchnia, aby poczuć się w niej prawdziwym kucharzem? Rozpatrzymy owo zagadnienie w artykule. Szczególnie istotna jest funkcjonalność tego pomieszczenia. Blat lub stół powinien być ustawiony tak, aby każdy z domowników mógł sam się bez problemu obsługiwać. Po drugie wszystkie sprzęty powinny być dostępne dosłownie na jeden krok i wyciągnięcie ręki oraz odpowiednio posegregowane. Unikaj też nabywania bardzo dużej ilości sztućców oraz talerzy, garnków i innych akcesoriów. Minimalna ilość wystarczy. Unikasz wtedy nadmiernego zmywania. Dodatkowe sprzęty tez w kuchni warto mieć np. dobrą jakościowo lodówkę oraz suszarkę do naczyń. Gotowanie w takim miejscu stanie się bardzo przyjemne, a ty stwierdzisz, że kuchnia jest jednym z Twoich ulubionych pomieszczeń w mieszkaniu. Podsumowując, idealny projekt kuchni można obecnie wykonać w wyspecjalizowanych programach komputerowych, często udostępnianych całkowicie za darmo w sieci. Wystarczy tylko się za nimi rozejrzeć. Ogólne zasady organizacji tego ważnego pomieszczenia są bardzo proste do zastosowania i bez problemu sobie z tą czynnością poradzisz. Życzymy przy okazji bardzo miłego gotowania.

http://www.nieoficjalnie.pl/

Jak przyrządzić pyszny deser

0

Każdy z nas lubi słodkości i często bywa, że nie może się oprzeć pokusie, aby go nie skosztować. Jak wiadomo jedzenie to jedna z największych przyjemności w naszym życiu więc dlaczego mielibyśmy sobie jej odmawiać. Desery, to wszelkiego rodzaju ciasta, wypieki, a także kremy z dodatkiem owoców. Podstawą niemal każdego z tych pysznych dań jest czekolada, która poprawia nasz nastrój. Ważne jest oczywiście to, aby zachować umiar gdyż nadmiar węglowodanach nie sprzyja naszemu organizmowi, powodując przybieranie na wadze, co jest zmora dla wielu z nas. Różnego rodzaju ciasta i inne wypieki są urozmaiceniem najczęściej w czasie różnych świąt, a także innych okoliczności, choćby takich jak urodziny, kiedy to zapraszamy gości i raczymy ich wszystkimi pysznościami, które najczęściej sami przyrządzamy. Korzystając z przepisów kulinarnych możemy sprawić, że deser będzie nie tylko pysznym daniem, ale również prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej, które uszczęśliwi każdego nawet największego łasucha.

http://www.kobiecylajf.pl/

Odmiana restauracji 2

0

Konieczne jest zorganizowanie odpowiedniej kuchni, patelni oraz innych urządzeń. W tym wypadku nie muszą to być do końca urządzenia gastronomiczne lecz raczej urządzenia skierowane do wykorzystywania w domach. Wystarczy przecież zwyczajna kuchnia gazowa, ale oczywiście posiadając odpowiednie miejsce i nastawiając się na obsługiwanie wielu klientów jak najbardziej można przecież zdecydować się na urządzenia skierowane typowo do działalności gastronomicznej. Inne problemy na jakie napotykali prowadzący program to przede wszystkim korzystanie z kiepskich składników do przygotowania poszczególnych potraw. Restauracje zupełnie nie przywiązywały uwagi do tego, by dana przyprawa, olej, jak również szereg innych składników były wysokiej jakości. Sięgały po najtańsze, nie do końca wartościowe produkty, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Niestety, ale tak to już jest. Jeśli ceny kolejnych potraw jakie są nam prezentowane wydają się być bardzo niskie, to pewnym jest, że potrawa została przygotowana z kiepskiej jakości składników, bo na bazie tych lepszych, nie ma szans na niską cenę. Grzechy prowadzących restauracje można wyliczać w zasadzie w nieskończoność. Liczba problemów jest ogromna i w przypadku każdej restauracji wygląda zupełnie inaczej. Jeśli właściciele chcą by restauracje prosperowały dobrze i przez długi czas to powinny przede wszystkim pamiętać o solidnym działaniu oraz dbaniu o wszystkie najważniejsze pojawiające się detale. O jakich konkretnie mówię? Konkrety bardzo trudno jest wskazać – najczęściej są nimi wybrane problemy w danej restauracji. Wszędzie wygląda to inaczej. Niemniej jednak by restauracja wyglądała dobrze i miała stałych klientów warto jest pamiętać o wszystkich podstawowych wytycznych. Tylko wtedy można liczyć na stałych klientów.

http://www.30wtrampkach.pl/

ZOBACZ TEŻ