3 przepisy na proste dania obiadowe, które zasmakują każdemu

0
582

Przygotowując posiłki, często szukamy prostych inspiracji. Na szybkie śniadanie lub kolację pomysłów przychodzi dość dużo, takich jak chociażby kanapki czy jajecznica. Jednak, mając na myśli obiad, zazwyczaj mamy ochotę na bardziej urozmaicone i sycące dania. Jak przygotować prosty, a zarazem smaczny posiłek? Zainspiruj się poniższymi propozycjami, które każdemu przypadną do gustu i jednocześnie nie są skomplikowane w przygotowaniu.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni

Zastanawiając się nad tym, co na obiad, zdarza się nam zapomnieć, że proste rozwiązania zwykle są najlepsze. Jednym z najłatwiejszych i najszybszych do przygotowania mięs jest właśnie kurczak. W poniższym przepisie najważniejszą rolę odgrywa jednak marynata. Aby ją przygotować, wystarczy wymieszać Bulion drobiowy WINIARY ze słoika z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku i jedną łyżką oliwy oraz doprawić czarnym pieprzem. Następnie kurczaka nasmarowanego marynatą odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie mięso smażymy na średnim ogniu przez około 12-15 minut, co jakiś czas obracając. Do tak przygotowanego kurczaka idealnym dodatkiem będzie ryż i sałatka. W tej roli równie dobrze sprawdzą się ziemniaki i frytki.

Babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Przygotowanie dania rozpoczynamy od obrania kilograma ziemniaków, które następnie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie odcisnąć. Do ziemniaków należy dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, majeranek i dwa opakowania Zupy cebulowej Jak u Mamy WINIARY. Po dokładnym wyrobieniu całości masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Babka ziemniaczana powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 50 minut. W tym czasie można przygotować okrasę. Na rozgrzaną patelnię należy wrzucić pokrojony w kostkę boczek i wytopić z niego tłuszcz. Kiedy mięso zacznie się lekko rumienić, dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę. Całość należy smażyć do momentu, w którym cebula zrobi się miękka. Gotowa babka ziemniaczana może być podana z przygotowanym boczkiem i cebulą, a całość można dodatkowo ozdobić kwaśną śmietaną. Co ważne, babka ziemniaczana to danie, które smakuje dobrze nie tylko tuż po wyjęciu z piekarnika, ale również później, odsmażona na patelni.

Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Klasyczne placki ziemniaczane najczęściej podawane są po węgiersku lub ze śmietaną i cukrem. Mniej popularną lecz równie smaczną i przy tym bardzo prostą wersją tego dania jest ta z kurczakiem i pieczarkami. Mięso i pieczarki należy pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na patelni. Następnie do zawartości torebki WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie z pieczarkami dodajemy 200 mililitrów wody i taką samą ilość śmietany 12%, a całość dokładnie mieszamy. Powstały sos należy dodać do kurczaka i pieczarek oraz całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Starte i odciśnięte ziemniaki dokładnie mieszamy z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz jajkiem. Usmażone na złoto placki podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, a jako dodatek do dania dobrze sprawdzi się ogórek kiszony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here